Voorwoord


Rustgevende vakantie

Anderhalf jaar na het begin van de coronapandemie is de landelijke vaccinatiecampagne nog altijd in volle gang, met een veelgeprezen rol voor apothekersassistenten. In eerdere edities van Apotheekteam Magazine hebben we hier uitvoerig bij stilgestaan, maar ook nu wil ik graag nog eens onderstrepen hoe belangrijk die werkzaamheden van heel veel assistenten uit zowel de openbare als ziekenhuisapotheek zijn. Want dankzij al die geweldige inspanningen is het deze zomer misschien weer mogelijk om ook naar buitenlandse oorden op reis te gaan. Hoe je dat - als de coronasituatie het tenminste toestaat - veilig kunt doen is verderop in dit magazine te lezen.

Tegelijkertijd zijn apothekersassistenten natuurlijk bij veel meer mooie initiatieven betrokken. Zoals Aaltine Bakker van Apotheek Orion in Amersfoort, die met het door haar geïnitieerde project Benzomoe mensen van de benzodiazepines wil afhelpen. Een nobel, maar niet gemakkelijk streven in een tijd dat veel mensen extra stress en slaapproblemen ervaren en daarom naar de huisarts snellen voor een slaapmiddel.

Maar, houdt Aaltine al deze gebruikers voor: “Aan langdurig gebruik kleven grote nadelen.” Ze wijst hen daarom op alternatieve methoden om van hun stress af te komen en beter te kunnen slapen. Met succes. “Het is prachtig te zien dat veel mensen echt willen proberen een gezonde nachtrust te krijgen zonder medicatie.” In deze zomereditie staan we ook stil bij beeldbellen, een snelle en veilige manier om patiënten op afstand te spreken en te begeleiden en adviseren bij hun geneesmiddelgebruik, en belichten we het belang van een aangepast dieet voor Hindoestanen om diabetes tegen te gaan. Ik wens iedereen een mooie zomer en een rustgevende vakantie, in binnen- of buitenland. Frans van den Houdt, hoofdredacteur