Op reis


Online campagne helpt patiënt goed voorbereid op reis te gaan

Om patiënten die op reis gaan gericht geneesmiddelenadviezen te kunnen geven is de KNMP de online publiekscampagne ‘Goed voorbereid op reis’ gestart. Apotheekteams kunnen hiervoor gebruik maken van een speciale folder, poster en narrowcast.


Door Ilse Oranje

Nederlanders die een opiumwetmiddel gebruiken moeten, voordat zij het land verlaten, eerst een officiële verklaring aanvragen. Er kan enige tijd overheen gaan voordat patiënten over de benodigde documenten beschikken. Met de poster en flyer kunnen patiënten hierop geattendeerd worden.

Sky Radio, Radio 10 en diverse regionale radiozenders zenden van 1 juli t/m 14 juli een radiospot uit namens alle apothekers van Nederland. De radiospot attendeert het Nederlandse publiek op het tijdig aanvragen van een Schengenverklaring en verwijst de luisteraar naar Apotheek.nl/opreis voor meer praktische reistips.

Voorraadcheck

Een goede reisvoorbereiding behelst echter meer dan alleen het aanvragen van een Schengenverklaring. Zo kunnen apotheekteams de patiënt helpen bij een voorraadcheck en een medicijnpaspoort en controleren of hij met zijn geneesmiddelen veilig in de zon mag. Daarnaast kunnen adviezen worden gegeven over het bewaren van geneesmiddelen bij warmte, over de reisapotheek en over innametijdstippen bij tijdsverschil. Maatwerk is hierbij belangrijk. Het is daarom mogelijk om in de folder te noteren wat belangrijk is voor de betreffende patiënt.

Ter voorbereiding

Inhoudelijke informatie over reizen met medicijnen is te vinden op de speciaal ingerichte campagnepagina Apotheek.nl/opreis. De pagina bevat 3 thema's: medicijnen op reis, veilig in de zon, en hitte & medicijnen. Deze informatie bereidt het hele apotheekteam goed voor op inhoudelijke vragen van patiënten over dit onderwerp. Bijvoorbeeld over veilig zonnen en wat te doen bij hitte.

Kosteloos bestellen

Het campagnemateriaal kan je downloaden of voor KNMP-leden kosteloos worden besteld via KNMP.nl.