2/12
  • Pages
  • Editions

Voorwoord


Een luisterend oor bieden

De laatste tijd hoor je regelmatig de vraag stellen of de naam apothekersassistent nog wel van deze tijd is. Gaan hun werkzaamheden niet veel verder dan assisteren? Is een term als coach daarom niet veel geschikter? Of farmaceutisch adviseur, zoals Peter Felen schrijft in zijn nieuwste boekje over het werk van apothekersassistenten.

Of de titel zal veranderen of niet, het apotheekwerk wordt sowieso alsmaar complexer en uitdagender en dat vergt ook extra scholing van alle medewerkers, is de visie van Sherida Jamaloodin-Aparoe. Continu cursussen volgen en je specialiseren is volgens haar nodig en waardevol om goede patiëntenzorg te kunnen blijven verlenen.

Zelf volgt ze, en naar eigen zeggen met veel plezier, zo’n drie of vier cursussen per jaar. Die kunnen gaan over consultvoering, communicatie of zich richten op specialisaties als longaandoeningen, diabetes en Parkinson. “Doordat we ons specialiseren kunnen collega’s bij elkaar te rade gaan en elkaars hulp inroepen als ze wat meer inhoudelijke vragen krijgen op die terreinen”, aldus Sherida.

Met alleen maar recepten aanschrijven en geneesmiddelendoosjes afleveren gaan we het in de toekomst niet redden, verzekert Sherida, die al 25 jaar apothekersassistent is en dus weet waar ze het over heeft.

Naast deze interessante blik op de toekomst staan we in deze editie van Apotheekteam Magazine uitgebreid stil bij het trainen van de communicatievaardigheden, consultvoering en het gebruik van slimme inhalatoren.

Ik wens iedereen veel leesplezier met deze artikelen en de gebruikelijke rubrieken en natuurlijk ook hele fijne feestdagen en een gezond en voortvarend 2023.

Frans van den Houdt, hoofdredacteur