Apotheekmedewerker
‘Apothekersassistent van de toekomst is goed geschoold om complexe vragen te beantwoorden’
Digitalisering en robotisering zullen apothekersassistenten in de toekomst veel logistieke taken uit handen nemen, maar voor de zorgverlening blijven echte mensen, personen van vlees en bloed, nodig, stelt Sherida Jamaloodin-Aparoe. “De assistent van de toekomst is goed geschoold om complexe vragen te kunnen beantwoorden.”
Door Frans van den Houdt
Continu cursussen volgen en je specialiseren, dat staat apothekersassistenten te doen in de toekomst, meent Sherida Jamaloodin-Aparoe. Ze vindt nascholing belangrijk en waardevol voor haar werk, maar ook nog eens erg leuk. “Ik volg met veel plezier gemiddeld drie, vier cursussen per jaar.”
Die kunnen gaan over consultvoering, communicatie of zich richten op specialisaties als longaandoeningen, diabetes en Parkinson. “Doordat we ons specialiseren kunnen collega’s bij elkaar te rade gaan en elkaars hulp inroepen als ze wat meer inhoudelijke vragen krijgen op die terreinen.”
Maatwerk leveren
Met alleen maar recepten aanschrijven en geneesmiddelendoosjes afleveren gaan ze het in de toekomst niet redden, verzekert Sherida, al 25 jaar apothekersassistent en werkzaam in Transvaal Apotheek in Den Haag. “Als je beter geschoold bent kun je betere zorg verlenen.” Want vergeet niet dat de patiënt vaak al het een en ander heeft gelezen of opgezocht op internet over zijn aandoening of geneesmiddel. “Ze weten meer en verwachten meer en komen niet met simpele vragen. Hoe meer kennis je hebt, hoe beter je kunt doorvragen, meedenken en adviseren. Zo kun je maatwerk leveren, want iedere patiënt is anders.”
Wat haar betreft wordt ook de opleiding tot apothekersassistent in de toekomst naar een hoger – HBO- niveau getild. “Deze tijd verwacht meer van ons, met alleen een mbo-opleiding schiet je tekort.”

Uitdagender
Het werk wordt er in haar ogen alleen maar uitdagender, boeiender en daardoor ook leuker door. “De vragen worden ingewikkelder en hoe fijn is het dan als jij of je directe collega over voldoende kennis beschikt om die ook te kunnen beantwoorden. Door steeds naar oplossingen voor problemen te zoeken, blijf je zelf ook leren. Dat vind ik erg inspirerend. Bovendien merk je dat patiënten die betrokkenheid erg prettig vinden, ze zijn heel dankbaar.”
Zelf is ze ook nog gespecialiseerd in bereiden – “dat vind ik eigenlijk het allerleukste, daarom heb ik dit beroep gekozen”. “Veel apotheken stoppen ermee, dat is erg jammer, maar helemaal verdwijnen zal het bereiden gelukkig nooit.”
Niet voor weglopen
Dat geldt ook voor die lastige, boze patiënten die het werk zo onaangenaam kunnen maken en apothekersassistenten richting andere sectoren en beroepen jagen. “Je moet er niet voor weglopen, maar ermee leren omgaan. Het hoort bij het vak”, vindt Sherida. “Verplaats je in de patiënt en probeer te begrijpen welke factoren allemaal meespelen bij die boosheid.”
In haar familie-, vrienden-, en kennissenkring blijft ze onvermoeibaar reclame maken voor haar “leuke en uitdagende” beroep, en ze omarmt de suggestie om ook op middelbare scholen voorlichting te gaan geven, zodat de personeelstekorten niet blijven oplopen en nog problematischer worden.
Echte mensen
Digitalisering en robotisering zullen de assistent in de toekomst weliswaar veel logistieke taken uit handen nemen, “maar voor de zorgverlening blijven echte mensen, personen van vlees en bloed, nodig. Die goed geschoold zijn om complexe vragen kunnen beantwoorden, maar ook gewoon een praatje kunnen aanknopen met mensen die daar om verlegen zitten.”