Voorwoord


Cruciale rol bij vaccinatiecampagne

Nu we aan het zesde jaar beginnen van Apotheekteam Magazine leek het ons een goed idee om de vormgeving van het online blad een frisse nieuwe look te geven. Vandaar dat zowel de cover als de daaropvolgende redactiepagina's er allemaal net iets anders uitzien dan de afgelopen vijf jaar. We hebben echter ons uiterste best gedaan om de vertrouwde kwaliteit van de interviews, achtergrondartikelen en rubrieken te evenaren of zelfs te verbeteren.

Belangrijk onderwerp in deze voorjaarseditie is de cruciale rol van apothekersassistenten bij de corona-vaccinatiecampagne. Zo vertelt de zeer ervaren Marja van Dam van het Diakonessenhuis in Utrecht over de eerste, spannende vaccinatiedag toen zij vroeg in de ochtend met een collega klaar zat om de eerste tweehonderd spuiten gereed te maken. “Maar het was echt een prestatie van het hele team”, benadrukt Marja. “De collega’s die achterbleven in de apotheek moesten gewoon hun dagelijkse werk blijven doen, maar wel steeds met twee assistenten minder.”

Verder besteden we in dit magazine onder meer aandacht aan succesvolle manieren om te stoppen met roken, waarbij een online keuzehulp zeer zinvol kan zijn, en belichten we het project Nier Check & Gesprek, dat is opgezet om patiënten voor te lichten over veilig medicatiegebruik bij een verminderde nierfunctie.

Marja van Dam kijkt ondertussen met veel voldoening terug op haar bijdrage aan de vaccinaties: “Ik heb in mijn lange werkzame leven heel veel gezien en meegemaakt, maar direct betrokken zijn bij vaccinaties tijdens een pandemie springt er absoluut bovenuit.”

Ik wens iedereen veel leesplezier.

Frans van den Houdt, hoofdredacteur