COVID-19-vaccinatie


Assistenten hulpvaardig bij vaccineren COVID-19

Apothekersassistenten in zowel de openbare als ziekenhuisapotheek spelen vanaf het begin een belangrijke rol bij de COVID-19 vaccinatiecampagne. In Den Haag leren apothekersassistenten versneld zelf te prikken. “Een vaccin of griepprik in de apotheek; wij zijn er klaar voor.”


Door Edwin Bos

ROC Mondriaan School voor gezondheidszorg in Den Haag heeft vijftig eerstejaars apothekersassistenten getraind in het intramusculair prikken, en het verdunnen en optrekken van het COVID-19-vaccin. “Deze handeling zit niet in het curriculum, maar wij willen dit extra meegeven”, zegt kwartiermaker Anoushka Boers van ROC Mondriaan. “Daarna zetten we de studenten die willen meewerken in bij de huisartsen, waar ze prikken onder toezicht van een doktersassistent.”

Volgens Boers is ROC Mondriaan uniek met deze training. “We worden veel gebeld door andere ROC’s, dus er komt zeker navolging.

Voor toediening gereedmaken

In de ziekenhuizen zijn in de eerste vijf dagen van de vaccinatiecampagne in januari in totaal 38.000 zorgmedewerkers ingeënt. De inzet van ziekenhuisapothekersassistenten was daarbij van groot belang, zegt Kris Movig, hoofd van de ziekenhuisapotheek van het Medisch Spectrum Twente in Enschede. “Het commitment om extra diensten te draaien voor het voor toediening gereedmaken op locatie is enorm. Apothekersassistenten verdienen echt een pluim.”

Media-aandacht spannend

Regionale kranten, nieuwszenders en het NOS-journaal volgden in Twente live twee apothekersassistenten die op 6 januari spuitjes met het Pfizer/BioNTech-vaccin aan het bereiden waren. “Geneesmiddelen voor toediening gereedmaken, dat zijn we wel gewend in het ziekenhuis, maar de grote media-aandacht was een spannende ervaring”, vertelt Kris Movig.

Het vaccineren was die woensdagochtend van start gegaan in een tiental ziekenhuizen, nadat het ministerie van VWS enkele dagen daarvoor 33.000 vaccins beschikbaar had gesteld voor de acute zorg. De logistieke operatie die hieraan voorafging is in extreem korte tijd voorbereid, weetGerard Hugenholtz, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA) en hoofd van de ziekenhuisapotheek van het Diakonessenhuis in Utrecht.

Personeel trainen

Openbaar apothekers in de regio Zwolle, Raalte en Hardenberg houden toezicht bij het voor toediening gereedmaken van het Pfizer/BioNTech-vaccin, en ze trainen personeel van GGD IJsselland – onder meer verpleegkundigen en doktersassistenten – hoe ze dit moeten doen. Openbaar apotheker Albert Drouven, voorzitter van de Coöperatieve Apothekers Vereniging regio Zwolle (CAVRZ): “GGD IJsselland heeft onvoldoende medewerkers met ervaring in het voor toediening gereedmaken, daarom vroeg deze GGD onze hulp. Na mijn oproep hebben collega-apothekers zich massaal aangemeld.”

Verstandelijk gehandicapten

Ook Apotheek de Betuwe in Geldermalsen levert een bijdrage: apothekers en apothekersassistenten hebben meerdere dagen geholpen met het voor toediening gereedmaken van vaccins voor ruim zeshonderd verstandelijk gehandicapten, bewoners van zorggroep ’s Heeren Loo in Geldermalsen, Tiel en Druten. “Onze medewerkers hebben voor elke woning een set spuitjes klaargemaakt, vervolgens hebben doktersassistenten de bewoners ingeënt”, vertelt Remco Kaijen, eigenaar van Apotheek de Betuwe.

Kaijen hoopt dat meer zorginstellingen zien dat apothekers een belangrijke rol kunnen spelen bij het vaccineren, zoals dit ook al in veel andere landen gebeurt. “De apotheek is laagdrempelig, dus waarom geen vaccin of griepprik in de apotheek? Wij zijn er klaar voor.”