Waterkwaliteit
Actief meedoen aan de Week van Ons Water
Medicijnen over? Laat het milieu niet in de steek en lever ze in bij je apotheek! Dat is ook dit najaar weer de boodschap tijdens de landelijke Week van Ons Water (van 16 - 31 oktober). Voor apotheekteams die actief willen meedoen aan de inzamelweek heeft de KNMP publieksinformatie over retourmedicatie en een toolkit beschikbaar.
Door Judith Bijloos
Tijdens de Week van Ons Water vragen de zorg- en watersector samen aandacht voor de effecten van geneesmiddelen op het milieu en de waterkwaliteit. Daarnaast stimuleren zij het publiek om medicijnresten in te leveren bij de apotheek.
Niet in het riool
Medicijnresten vallen in de categorie klein chemisch afval. Dat type afval hoort niet tussen het huisafval en moet zeker niet worden weggespoeld door de gootsteen of het toilet. Rioolwaterzuiveringsinstallaties kunnen namelijk niet alle resten van geneesmiddelen uit het water halen. Ook kunnen medicijnresten via het riool in het oppervlaktewater belanden en daar schade aanrichten aan vissen en andere waterdieren.

Apotheek is dichtbij
De milieustraat van de gemeente is voor veel mensen lastig te bereiken. Er is altijd wel een apotheek dichtbij waar je je medicijnafval veilig kwijt kunt. Daarmee zijn apotheken een belangrijke spil in de Nederlandse aanpak om medicijnresten in het (drink)water te verminderen.
Beschikbare materialen
Via het Pharmaceutisch Weekblad wordt een poster verspreid om in de apotheek op te hangen. Verder zijn via KNMP.nl narrowcasts beschikbaar in verschillende formaten. Met het oog op de coronapandemie zijn de materialen voor retourmedicatie voorzien van extra informatie over het veilig inzamelen van medicijnresten.
Meer weten?
Kijk voor meer informatie op de KNMP website, of neem contact op met Judith Bijloos van de KNMP-afdeling Communicatie, E.j.bijloos@knmp.nl, T. 070 37 37 129.