Vervalste recepten


Alarmbellen moeten afgaan als passant papieren recept aanbiedt voor opioïd

Vervalste recepten worden nog steeds aangeboden in de apotheek. Deze moeten aan de balie onderschept worden. Het is voor apothekersassistenten daarom belangrijk alert te blijven en vervalsingen te melden.


Door Nicolette van Horssen

Het aantal bij de KNMP ontvangen meldingen van vervalste recepten was afgelopen jaar lager dan normaal. Betekent dit dat minder vervalste recepten zijn aangeboden, of zijn vervalsingen niet altijd onderschept? Of zijn ze niet gemeld?

Minder patiënten, meer digitale recepten

Door de coronacrisis waren er zowel in de eerste als in de tweede coronagolf minder eerste uitgiften. En als er een (herhaal)recept wordt uitgeschreven wordt vaak een digitaal recept verstuurd. Ook wordt meer gebruik gemaakt van een medicijnkluis of bezorging. Het aantal bezoekers in de apotheek is daardoor lager dan voorheen, waardoor een vervalst papieren recept nog meer zal opvallen.

Alert op vervalsingen

Uit een enquête in 2019 bleek al dat papieren recepten maar een klein deel vormen van alle recepten in de apotheek, en dat deze vooral afkomstig zijn van specialisten. Als een papieren recept voor een opioïd wordt aangeboden door een passant, zouden daarom alle alarmbellen moeten afgaan.

Vervalst recept melden

Niet alle vervalsingen worden gemeld bij de KNMP, het district en/of de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). De bij de KNMP gemelde vervalsingen betreffen vooral opioïden (opiumwetgeneesmiddelen lijst I van de Opiumwet, zoals oxycodon, fentanyl, codeïne, methylfenidaat, dexamfetamine), slaap- en kalmeringsmiddelen (opiumwetgeneesmiddelen lijst II van de Opiumwet) en tramadol.

Na melding bij de KNMP wordt de vervalsing vermeld op het besloten deel van de KNMP-website waardoor collega’s snel geïnformeerd en extra alert kunnen zijn.

Volg het stappenplan ‘Papieren recept – passant – opioïd’ en spreek af wat te doen als de apotheker niet direct beschikbaar is voor de beoordeling van het recept.